Retkeily- ja taukopaikat

 

Kivesvaara

Kivesvaara, Kivipuisto ja retkeilyreitit

Kivesvaaralla on neljä merkittyä retkeilyreittiä, joista yksi on esteetön ja pyörätuolilla kuljettavissa. Kivesvaaralla on myös kota, jossa saa tehdä tulet.

Alueella olevassa Jättiläisenmaan Taikalinnassa on majoitusta, näköalakahvila, tilausravintola, näköalasauna, kokouspalvelut, pitopalvelu, luontokoulutuspalvelut.

Hakasuon myllyn tulentekopaikka

Hakasuon luonto- ja kotiseutupolku

Hakasuon kiertää luonto- ja kotiseutupolku. Se kulkee Varisjoen varresta Ruukin raunioiden kautta Kivesjärven rantaan. Polun kokonaispituus on noin kuusi kilometriä. Helppokulkuisena se soveltuu kaikille kulkijoille. Polun varrella on opastauluja, jotka kertovat alueen luonnosta ja muista mielenkiintoisista kohteista.

Hakasuon Myllyn kohdalla myös tulentekopaikka.

Hyvinvointipolun rasti

Vaarantalon hyvinvointipolku

Polun tarkoitus on tuottaa hyvää oloa. Tutkimusten mukaan luonnossa oleminen ja luonnon tarkkailu rauhoittavat ja lievittävät stressiä. Polulla on pysähtymispaikkoja ja harjoituksia joiden tarkoitus on auttaa tutustumaan luonnon hyvinvointivaikutuksiin.

Lähtö Vaarantalon pihasta seinältä löytyvän puisen opasteen osoittamasta suunnasta. Reitti merkitty sinisillä merkeillä.

Osoite: Halmetmäentie 2, Paltamo

Posti-Kallen vaellusreitti

Posti-Kallen vaellusreitti

Lähtö sijaitsee Kainuun Opistolla Mieslahdessa, jonne on opasteet tieltä 22. Reitti on yli 17 kilometriä pitkä ja vaatii siten kohtuullista kuntoa.

Reitin varrella on nuotiopaikat Hautalammen ja Kaitalammen rannalla.

Melalahden rannan kota

Melalahden kota

Melalahden rannassa on suojaisa rakennus jonka sisällä on tulenteko mahdollisuudet. Lähellä on myös Melalahden uimaranta sekä myös Pertinpihan luontopolku on pienen matkan päässä.

Käärmeniemen tulentekopaikka

Käärmeniemi

Käärmeniemessä Paltamon keskustan tuntumassa on kauniilla paikalla nuotiopaikka ja uimaranta.

Lehtonen

Lehtonen (saari)

Lehtosen saaressa on laavu. Oiva paikka veneilykohteeksi kesällä. Talvella Lehtoseen menee kunnan ylläpitämä hiitolatu.

Mulkkusaaret

Mulkkusaaret

Mulkkusaaret on kolme lähekkäistä saarta Oulujärvellä. Eteläisimmän saaren rannalla on laavu. Saaria peittää havumetsä ja osa rannasta on avokalliota.

Kongasjoen kota

Kongasjoen retkeilyalue

Kongasjoen varressa on kolme taukopaikkaa kalastajille ja muille luonnossa liikkujille. Kodat sijaitsevat Leilinkoskella, Kiltunniemellä sekä Lantinkoskella.

Kalastuksen lisäksi Kongasjoki soveltuu hienosti lintu- ja kasviretkien kohteiksi. Osmankajärvessä on pohjoisen järven piirteitä.

Mieslahden kota

Mieslahden kota

Mieslahden rannan läheisyydessä on kota. Lähellä on uimaranta, veneranta sekä uittoarkku venelaiturin päässä.

Hiihtomaan kota

Hiihtomaan kota

Tervalammelta lähtevän pururadan ja talvella hiihtoladun varressa on hiihtomaa. Hiihtomaassa voi talvella laskea mäkeä ja ympärivuotisesti siellä on kota jossa paistella makkaraa. Hiihtomaahan pääsee myös suoraan tietä pitkin.

Koikerojärvi

Koikerojärven ranta

Koikerojärven rannalla on grillikatos, nuotiopaikka ja uimaranta.

Lisää taukopaikkoja, reittejä sekä muuta mukavaa luonnossa liikkumista voi tutkia Paltamon kunnan sivujen kautta. Myös Paltamon Ekomuseon kautta löytää lisää tutkittavaa.