Nähtävyyksiä Paltamossa

Kivesvaara

Kivesvaara, Kivipuisto ja retkeilyreitit

Kivipuisto on mielenkiintoinen ja elämyksellinen käyntikohde. Se täydentää Kivesvaaran vuonna 2014 valmistuneita retkeilyreittejä ja alueen muuta luontomatkailutarjontaa.

Kivesvaaralla on neljä merkittyä retkeilyreittiä, joista yksi on esteetön ja pyörätuolilla kuljettavissa.

Lisäksi alueella on majoitus ja ruokapalveluja saatavilla tilauksesta.

Osoite: Taikalinna/Jättiläisenmaa, Kivesvaarantie, Kivesvaara

Meteli Seis

Meteli Seis kulttuurimiljöö

Meteli seis. ry on yleishyödyllinen kulttuuriyhdistys, joka vaalii Paltamon historiaa ja edistää sen kulttuuria ja matkailun yleisiä edellytyksiä. Yhdistys perustettiin vuonna 2002 palvelemaan Paltamon ja Kainuun matkailijoita ja muita kulttuurinnälkäisiä.

Tiloissa ja talon idyllisessä pihapiirissä järjestetään Meteli seis -näyttelyjä, konsertteja ja tilaisuuksia. Toimitila sijaitsee Paltamon Metelin Kanervassa, jonka hirsipirtti toimii tapahtumapaikkana.

Osoite: Golftie 3

www.meteliseis.com

Hakasuon mylly

Mylly, Myllypirtti ja luontopolku

Hakasuon mylly on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen kohde. Se sijaitsee näkyvällä paikalla tien varressa. Myllyn yhteydessä ollut sahahöylärakennus on purettu; ainoastaan runko on paikallaan. Rakennukset ovat valmistuneet 1899. Myllyssä on jauhettu viljaa liki sadan vuoden ajan.

Hakasuon kiertää luonto- ja kotiseutupolku. Se kulkee Varisjoen varresta Ruukin raunioiden kautta Kivesjärven rantaan. Polun kokonaispituus on noin kuusi kilometriä. Helppokulkuisena se soveltuu kaikille kulkijoille. Polun varrella on opastauluja, jotka kertovat alueen luonnosta ja muista mielenkiintoisista kohteista.

Osoite: Manamansalontie 90

Lisätietoja Hakasuon Seudun Kyläyhdistys Ry:n sivulta Nähtävyydet osion alta.

 

Melelahti-Vaarankylä maisema-alue

Melalahti-Vaarankylä maisema-alue

Oulujärven rannassa sijaitsevan Melalahden maisemakuvaa hallitsevat kumpuilevat rantaviljelykset ja niiltä kohoavat kuusivaltaiset mäet sekä vehmaat lepikkoiset hakamaat. Kylämaisema peltoineen ja idyllisine laidunmaineen on edelleen tasapainoinen ja ehyt.

Melalahtea on pidetty Oulujärven kauneimpana rantakylänä. Vaarankylä ja Kiehimänvaara ovat seudulle tyypillisiä loivapiirteisiä vaarakyliä, joiden laelta aukeavat hienot näkymät loiviin vaaramaisemiin ja Oulujärven selkävesille ja saaristoihin.

 

Kukkapuisto

Kukkapuisto

Kukkapuisto sijaitsee aivan Paltamon keskustassa Eino Leinon torialueen vieressä Kiehimänjoen rannalla. Kukkapuiston on toteuttanut kajaanilainen Piiraisen Viherpalvelu Oy.

Osoite: Eino Leinon tie 1

Kotiseutumuseo

Kotiseutumuseo

Paltamo-Seura ry:n omistama museo toimii pitäjän lainajyvästöstä (rakennettu v.1910) museoksi muutetussa kolmikerroksisessa rakennuksessa.

Museokokoelmat koostuvat talonpoikaiskulttuuriin liittyvistä esineistä, eri ammattiryhmien työvälineistä ja kunnan sekä seurakunnan historiaan liittyvästä esineistöstä. Museo on avattu elokuussa 1962.

Osoite: Lepikontie 11

Lisätietoa Paltamo-Seura ry:n sivulta (uudet sivut toukokuun 2018 aikana toim. huom.)

Kainuun asutuksen muistomerkki

Kainuun asutuksen muistomerkki

Melalahti on Kainuun vanhimpia asuttuja paikkoja, mutta muistomerkki päädyttiin sen sijaan sijoittaa kuitenkin Paltamoon Kiehimävaaraan.

Kiehimävaara oli Melalahden tavoin verokirjassa merkitty ensimmäisten Oulujärven rantakylien joukkoon, ja vaaralta olisi hienot näköalat sekä hyvät liikenneyhteydet.

Osoite: Vaarankyläntie 45

Myllypuron vanha mylly

Myllypuron vanha mylly

Myllypurolla sijaitsee Rinteen hierinmylly ja myllysauna. Aue on rauhoitettu v.1968 lähtien. Pihapiirissä on tulentekopaikka.

 

 

Sotaan lähteneiden muistokivi

Paltamosta sotaan lähteneniden muistokivi

Paltamosta talvisotaan 1939 ja jatkosotaan 1941 lähteneiden muistomerkki sijaitsee Mieslahdessa Kainuun Opiston alueella.

Osoite: Tahvintie 4, Mieslahti

 

Paltaniemen kuvakirkko

Paltamon kuvakirkko

Paltaniemellä sijaitseva kuvakirkko, valmistunut 1726. Kuvakirkko –nimi juontuu kirkkosalin laakeassa lautaholvissa olevista maalauksista.

Osoite: Paltaniementie 851, 87850 Paltaniemi

Lisätietoja Paltamon seurakunnan sivuilta

Paltamon kirkko

Paltamon kirkko

Paltamon kirkko valmistui 1946. Kirkko rakennettiin koska kiehimäjoen suu oli muuttunut kunnalliseksi keskukseksi ja kulkeminen Paltaniemelle oli hankalaa.

Osoite: Puolangantie 14

Lisätietoa Paltamon seurakunnan sivuilta

Eino Leinon patsas

Eino Leinon patsas

Vuonna 1978 paljastettiin Paltamon keskustaan Kiehimäjoen rannalle taiteilija Jouko Toiviaisen tekemä patsas, joka sai nimekseen "Ukonlintu ja virvaliekki".

Osoite: Eino Leinon tie 1

Lisää nähtävyyksiä ja koettavaa Paltamon Ekomuseon sivuilta. Jossa on kartta osiossa nähtävyyksiä ja polkuja lajiteltu alueittain.